De ronde van ’43


Ka-Thé uit Kaatsheuvel speelt een reprise van de toneelvoorstelling ‘De ronde van ’43’ in het kader van de vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’. De opbrengst komt ten goede aan de vernieuwing van het herinneringscentrum van nationaalmonument Kamp Vught. De indringende toneelvoorstelling is een bewerking van het bekende Boekenweekgeschenk uit 1981 van Henri Knap. Lieke van Galen heeft de novelle bewerkt tot een toneelstuk; de regie is in handen van Wilma Brekelmans.

Het stuk speelt zich af op een zondag in november 1943. De ondergrondse moet voor enkele nachten onderdak vinden voor Roosje, een joods meisje dat in het stuk Elsje genoemd wordt. Theo, apotheker en jonge huisvader, maakt een zwerftocht op de fiets met Roosje achterop. Hij bezoekt een aantal adressen van mensen die hij vertrouwt en vraagt de bewoners of zij het meisje onderdak kunnen verschaffen. De oplossing moet gevonden worden voordat de spertijd begint.
Hoofdrolspelers Theo Koenders (Willie Peters) en het meisje Roosje (Merel de Nijs) nemen ons mee op hun koude en moeizame fietstocht. Laatstgenoemde zingt ook nog een indrukwekkende zangsolo; in totaal zijn er ruim tien acteurs op het toneel.  Hoboïste Cindy Brekelmans speelt tijdens de wisselingen van scènes passende muziek.

Het is een eenvoudig gegeven, maar ook een verhaal voor alle mensen in alle tijden. Wat zou ik doen in zo’n situatie? De vraag krijgt pas echt betekenis wanneer je probeert je in te leven in de complexe omstandigheden waarin zo’n besluit genomen moet worden.

Reserveren

Locatie: theaterwerkplaats Novalis, Industrieweg 9C in Vught.
Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).
Entree: € 15,00.
U kunt reserveren en betalen via de webwinkel: u ontvangt een persoonlijke bevestiging via e-mail en op 3 mei ontvangt u uw entreekaart in Novalis.
Vanaf 10 april is er tevens voorverkoop via Bruna Marktveldpassage en Bruna Moleneindplein in Vught.
Foto: Bardie.