Skip to content

1994(c) – Oh Kerstpakket, Oh Kerstpakket

Korte inhoud:

Het blijspel speelt zich af in een eenvoudige etagewoning. Daar woont opa samen met zijn dochter Ria en haar man Henk, die ambtenaar is, snel gepikeerd raakt en het minder goed met opa kan vinden.
Volgens Henk moest opa maar snel naar een bejaardentehuis verhuizen. Het is een paar dagen voor kerst en opa, zijnde een gezellig oud baasje van 70 jaar die het met de waarheid niet zo nauw neemt,  kijkt verlangend uit naar zijn 50-tigste kerstpakket, dat naar zijn mening grootser en mooier zal zijn dan in de voorgaande jaren. Onbegrijpelijk is het voor hem als zijn voormalige werkgever laat weten dat vanwege de economische recessie er dit jaar geen kerstpakket wordt gegeven.
Via slinkse wegen probeert opa toch een kerstpakket binnen te halen. Zo tracht hij via allerlei smoesjes een kerstpakket te versieren via de klaverjasclub waarvan hij een trouw lid is en via het Leger des Heils.
Als dan 2 dames van het schoolbestuur, waarvan de ene zeer geaffecteerd spreekt en de andere een vrouw van standing is, voor zijn schoonzoon wel een kerstpakket komen brengen ziet opa zijn kans schoon.
Hij laat voorkomen dat zijn schoonzoon ernstig ziek is zodat de dames snel verdwijnen en hij dat pakket als zijn vijftigste kerstpakket kan beschouwen. Immers er is geen haan die daar naar kraait is zijn devies.
Zijn buurvrouw van 2 hoog, een gezellige volksvrouw die best in is voor een geintje en het glaasje ook niet schuwt, stelt hij voor als zijn nieuwe vriendin, met wie hij wil gaan trouwen en gaan samenwonen en met wie hij het kerstpakket dat bestemd was voor Henk deelt. Als vervolgens het Leger des Heils met een passend pakket komt aandragen en de dames van het schoolbestuur op ziekenbezoek komen zijn de verwikkelingen niet van de lucht.
Als uiteindelijk de lucht geklaard is komt er toch een echt kerstpakket voor opa. Een pakket van de klaverjasclub die daarmede opa nog eens goed op zijn nummer zetten.

Rolverdeling:
Ria, de dochter van opa en de vrouw van HenkLieke van Galen
Henk, ambtenaar en schoonzoon van opaJan Grootswagers
Opa, heet Bertus Bleijenberg en is de vader van RiaMichel van Laarhoven
Postbode, een rustig maar hard werkend baasjeHans van Buuren
Trees, gezellige volksvrouw van 2-hoogRiek Verploegen
Christine, lid van het schoolbestuur, spreekt geaffecteerdMarion Barkey
Janet, lid van het schoolbestuur, vrouw van standJolanda de Nijs
Heilsoldaat, wordt door opa aardig beetgenomenSimone Spuybroek
Overigen:
SouffleuseChristine Smits
GrimeIrene van Boveneind
GeluidJan de Kort
LichtRon Willems
DecorsThomas Sins
Hans van Buren
Jan Lucassen